نحوه رفع خطای Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table هنگام نصب ویندوز

عوض کردن سیستم عامل بخصوص ویندوز در کامپیوتر های شخصی یا لپتاپها میتواند یک راه حل بسیار عالی برای رفع شمار زیادی از مشکلات سیستم و یا پنجره ای به روی استفاده از خیل عظیم ویژگیهای جدید و جذاب که در نسخه های جدید سیستم عاملها ارائه می گردد؛
اما گهگاهی بدلیل وجود برخی اشکالات و یا ناسازگاری های سیستمی، هنگان نصب این سیستم عاملها بر روی سیستم خود دچار مشکل می شویم که برای رفع این مشکلات باید از راه حلهای مناسب استفاده نمود تا در بهترین و کم خطر ترین شرایط و در کوتاه ترین زمان ممکن مشکل را حل نماییم.

یکی از بزرگترین چالشهایی که ممکن است در هنگام نصب ویندوز با آن مواجه شویم، مواجهه با پیغام خطای Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table درست در هنگامی که پارتیشن مورد نظر خودمان را برای نصب ویندوز انتخاب کردیم می باشد؛

برای حل این مشکل راه حل های بسیاری وجود دارد که ما در اینجا به بررسی سه تا از بهترین و ساده ترین روشهای ممکن می پردازیم؛

اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که در حال حاضر تمامی راه حل هایی که برای رفع این مشکل ارائه شده است با پاکسازی کامل هارد دیسک مورد نیاز همراه است، چرا که این مشکل دقیقا مربوط به نوع فرمت تعریف شده برای پارتیشن های روی هارد می باشد و برای تعویض فرمت از MBR به GPT باید هارد به کلی فرمت شود؛
به همین دلیل باید از تمامی اطلاعات روی هارد دیسک خود یک بکاپ تهیه فرمایید.

درصورتی که قبل از خواندن این مطلب پارتیشن ویندوز خود را فرمت یا پاک کرده اید و در حال حاضر هیچ سیستم عاملی روی سیستم شما نیست، راه حل بسیار ساده ای برای این موضوع وجود دارد؛

راه حل ما برای تهیه یک نسخه پشتیبان از فایلهای موجود بر روی هارد دیسکتان، استفاده از یکی از سیستم عاملهای پورتابل است که به راحتی و بدون وجود سیستم عامل نصب شده بر روی هارد دیسک، یک محیط ویژوال برای انجام امور اینچنینی مانند تهیه نسخه پشتیبان از فایلهای خود و انتقال آنها بر روی محیطی دیگر مانند یک هارد اکسترنال استفاده نمایید.
برخی از این سیستم عامل ها عبارتند از نسخه های مختلف ویندوز های پورتابل یا لینوکس که عموما در غالب دی وی دی های مجموعه های نرم افزاری و یا از طریق حافظه های فلش مموری قابل دسترس است.

پس از تهیه ی نسخه پشتیبان از اطلاعات موجود روی هارد دیسک خود می توانید با استفاده از یکی از روشهای زیر فرمت هارد دیسک خود را از MBR به GPT تغییر دهید.

 

روش اول(از طریق Command Prompt)

  1. دیسک یا فلش مموری مورد نظر خود را که برای نصب سیستم عامل خود به حالت Bootable دراورده اید درون دستگاه قرار داده و سیستم را باآن بوت کنید.

 

  1. در منوی ابتدایی نصب ویندوز، با فشار دادن کلید ترکیبی Win+F10 وارد پنچره Command Prompt شوید.
  2. در پنجره ی باز شده دستور diskpart را تایپ کرده و کلید اینتر را فشار دهید.
  3. بعد از باز شدن diskpart دستور list disk را تایپ کرده و کلید اینتر را فشار دهید. ( در این مرحله لیست هارد دیسک های متصل به سیستم به نمایش در می آید )
  4. شماره ای که در مقابل اطلاعات و حجم هارد دیسکتان قرار دارد را به خاطر بسپارید و دستور
    {شماره دیسک}select disk   را تایپ کنید و اینتر را بزنید .
    ( به عنوان مثال در صورتی که بر روی سیستم شما تنها یک هارد دیسک موجود و متصل می باشد، باید دستور به صورت select disk 0 تایپ شود .)
  5. پس از انتخاب هارد دیسکتان دستور clean را تایپ نموده و کلید اینتر را بزنید.
  6. در پایان برای خروج از Command prompt و بازگشتن به منوی نصب ویندوز، دستور Exit را تایپ نموده و اینتر را فشار دهید.

 

 

روش دوم: استفاده از Disk management ویندوز

 

(این دستور العمل در حالتی قابل اجراست که شما بیش از یک هارد دیسک روی سیستم خود داشته باشید و از طریق ویندوزی که روی هارد دیسکی غیر از هارد دیسک مورد نظر برای تبدیل از حالت MBR به GPT اقدام به این عمل نمایید. )

برای این منظور:

1. درصورتی که از ویندوز 7 یا نسخه های پایین تر ویندوز استفاده می کنید، از روی دسکتاپ یا از منوی استارت، بر روی My Computer / This PC / Computer کلیک راست نموده و از گزینه های ظاهر شده، گزینه Manage را انتخاب کنید؛

 


 

پس از باز شدن پنجره Computer Management ، از منوی سمت راست شاخه Storage  را باز نموده به منوی Disk Management وارد شوید و آن را باز نمایید:

 

 

2. درصورتی که از نسخه های ویندوز 8 به بالا استفاده می کنید میتوانید با فشردن کلید ترکیبی Win + X و یا کلیک راست کردن روی آیکون منوی استارت گزینه ی Disk Management را انتخاب کنید.

 

در پنجره باز شده و در قسمت پایین صفحه، نام و حجم دیسک های متصل شده به سیستم قابل مشاهده می باشد؛

 

 

(برای تعویض فرمت پارتیشن های خود ابتدا می بایست از تمامی اطلاعات روی هارد دیسک خود، بر روی یک هارد دیسک دیگر پشتیبان تهیه کنید، چون عمل تغییر فرمت پارتیشن ها از حالت MBR به حالت GPT، باعث از بین رفتن اطلاعات روی هارد دیسک شما می گردد.)

بر روی هر یک از پارتیشن های خود کلیک راست نموده و سپس گزینه Delete Volume را انتخاب نمایید.

 

 

تک به تک بر روی پارتیشن های هارد مورد نظر خود این عمل را تکرار نمایید تا کل فضای هارد به حالت Unallocated در بیاید.

سپس بر روی نام هارد خود کلیک راست کنید و گزینه Convert to GPT Disk را انتخاب نموده و تایید نمایید، سپس منتظر بمانید تا عملیات تبدیل فرمت هارد دیسک مورد نظرتان به اتمام برسد.

 

 

سپس روی فضای Unallocated هارد دیسک خود راست کلیک نموده و از طریق انتخاب گزینه New Simple Volume اقدام به پارتیشن بندی مجدد هارد دیسک خود نمایید.

 

روش سوم: استفاده از نرم افزار های کمکی جهت تبدیل فرمت پارتیشن ها از MBR به GPT:

این روش نیز مانند روش دوم نیازمند به وجود یک هارد دیسک ثانویه نصب شده بر روی سیستمتان می باشد و همانند دو روش قبل، پیش از انجام هر کاری از تمامی اطلاعات موجود برروی هارد دیسک خود بکاپ تهیه نمایید.

تعداد زیادی نرم افزار وجود دارند که از آنها برای تبدیل فرمت پارتیشن ها از حالت MBR به GPT استفاده میشوند اما پرطرفدارترین و کم خطا ترین های این زمینه عبارتند از:

MiniTool Partition Wizard

Aomei Partition Assistant

EaseUS Partition Master

جهت اطلاع از این موضوع که آیا فرمت پارتیشن های هارد دیسک شما MBR است یا GPT، می توانیم به راحتی این مساله را از طریق انجام چند مرحله ساده در محیط ویندوز مشاهده کرد؛ مراحل اطلاع از این موضوع عبارتند از:

1. درصورتی که از ویندوز 7 یا نسخه های پایین تر ویندوز استفاده می کنید، از روی دسکتاپ یا از منوی استارت، بر روی    My computer / This PC / Computer کلیک راست نموده و از گزینه های ظاهر شده، گزینه Manage را انتخاب کنید؛

پس از باز شدن پنجره Computer Management ، از منوی سمت راست شاخه Storage  را باز نموده به منوی Disk Management وارد شوید و آن را باز نمایید:

2. درصورتی که از نسخه های ویندوز 8 به بالا استفاده می کنید میتوانید با فشردن کلید ترکیبی Win + X و یا کلیک راست کردن روی آیکون منوی استارت گزینه ی Disk Management را انتخاب کنید.

  • از پنجره باز شده و در قسمت پایین صفحه، نام و حجم دیسک های متصل شده به سیستم قابل مشاهده می باشد؛

جهت مشاهده نوع فرمت پارتیشن های هارد دیسک خود بر روی نام هارد دیسک راست کلیک نموده و گزینه Properties را انتخاب نمایید. از تب Volumes می توانید با مشاهده ی اطلاعات موجود در قسمت Partition Style از فرمت هارد خود مطلع گردید.

 

** MBR چیست و چه تفاوتی با GPT از لحاظ ساختاری  دارد؟

Master Boot Record یا به اختصار MBR یک روش سنتی فرمت کردن هارد دیسک ها می باشد؛ در واقع MBR نام یک سکتور مخفی از هارد است که در ابتدای پارتیشن ها قرار می گیرد و دارای اطلاعات شاخصی برای سیستم می باشد؛

 

-اطلاعات موجود در MBR عبارتند از:

MBR دربر دارنده کدهای اجرایی می باشد که شامل موارد زیر است:

  • Master Boot Code:

بخشی از MBR است که وظیفه ی آن عبارت است از:
1.پیدا کردن پارتیشن اکتیو یا فعال بروسیله اسکن و جستجو در Partition Table
2.پیدا کردن سکتور اول از پارتیشن فعال، پس از یافتن و مشخص کردن آن
3.نوشتن یک نسخه از Boot Sector در RAM
4.منتقل کردن System Controlling  به کد های اجرایی Boot Sector

  • Disk Signature

امضای دیسک، یک مقدار یونیک و واحد می باشد که در آدرس منطقی x01b80 قرار می گیرد؛ وظیفه معرفی دیسک به سیستم عامل های موجود بر روی سیستم می باشد.

  • Partition Table:

جدول پارتیشن به یک ساختار برج مانند از داده ها گفته می شود که مقدار آن 64بیت می باشد؛
وظیفه این ساختمان، نشان دادن موقعیت هر پارتیشن بر روی دیسک به سیستم عامل و اپراتور آن می باشد که بسته به نوع سیستم عامل در حال استفاده روش این مکان یابی متفاوت است.
این ساختمان دارای 4 طبقه با مقادیر 16بیتی می باشد؛
همچنین هرکدام از طبقات توسط Offset مشخصی که از قبل نسبت به اولین سکتور مشخص شده است قابل دستیابی می باشند.
ساختار هریک از آدرسها به شرح زیر می باشند:
Partition 1 \ 0x01B = 446
Partition 2 \ 0x01C = 462
Partition 3 \ 0x01D = 478
Partition 4 \ 0x01E = 494

  •  Signature Word :

یک رکورد 2بیتی به عنوان  Signature Word یا کلمه ی امضا با مقدار x55AA0 می باشد؛
این رکورد در انتهای سکتور قرار دارد.

 

این ساختاربندی، توانایی شناختن پارتیشن هایی با ظرفیت هایی کمتر از 2TB یا 2048MB ( به عبارتی 2 ترابایت یا 2048مگابایت) را دارد ؛
در صورت بیشتر بودن حجم حافظه مورد استفاده، این الگو توانایی شناخت آن و استفاده از آن را نخواهد داشت! این ظرفیت بصورت EBR یا Extended Boot Record برای این ساختار مشخص می گردد.
سکتور MBR زمانی بوجود می آید که شما هارد دیسک خود را فرمت می کنید.

 

GPT یا Guide Parttion Table :

این مدل به عنوان قسمتی از پروژه UEFI که یک جایگزین ویژوال برای بایوس می باشد و در حال حاضر میتوان آن را در تمامی سیستم های سخت افزاری جدید مشاهده کرد معرفی شده است.

این مدل مکانیزم انعطلف پذیر تری نسبت به MBR دارد؛ همین مکانیزم انعطاف پذیر قابلیت شناسایی حجم های بالای 2TB یا 2048MB ( به عبارتی 2 ترابایت یا 2048مگابایت) را به سیستم می دهد و به راحتی میتوان از پارتیشن هایی با ابعاد حجمی بالاتر از این مقدار ایجاد کرد و به راحتی و بدون ایجاد مشکل از آنها استفاده نمود.
در ساختار GPT ظرفیت پارتیشن ها بصورت آاد و خودآگاه یا اصطلاحا Self Identity مشخص می گردد و همین امر باعث بالا رفتن ظرفیت مورد پشتیبانی این ساختار می گردد.

در ساختار GPT اطلاعات موجود برای شناسایی پارتیشن ها و ساختار و نوع عملکرد آنها بر روی خود پارتیشن قرار می گیرد.
هر پارتیشن در ساختار GPT دارای یک راهنما یا Guide می باشد که همان شناسه منحصر به فرد پارتیشن است.

همچنین هر پارتیشن در ساختار GPT توانایی این را دارد که یک نام با طول 36کاراکتر داشته باشد؛ لازم به ذکر است که فضای اختصاص یافته برای قرار گیری این نام کاملا مجزا از داده های روی پاریشن می باشد و نرم افزار ها می توانند به راحتی و بدون تداخل با داده های مختلف موجود بر روی پارتیشن، نامگذاری منحصر به فرد خود را داشته باشند.

3 دیدگاه دربارهٔ «نحوه رفع خطای Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table هنگام نصب ویندوز»

  1. با درود
    چرا قبلش ننوشتین که اطلاعات کاملا پاک میشن و درایو های دیگه بجز درایو سی هم از بین میره؟؟؟
    الان من این راه حل رو رفتم مشکل برای نصب ویندوزم حل شد اما کل درایو هام و اطلاعاتم پرید من بخوام اطلاعاتمو بازگردانی کنم چجوری میشه؟؟؟
    امکانش هست که اطلاعاتم برگرده؟؟؟😭😭😭😭

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *